Zenekari hangversenyek

 

A Fesztiválzenekar budapesti hangverseny-évadjának gerincét a nagyzenekari koncertek alkotják. A legtöbb műsort a nagy érdeklődésre való tekintettel háromszor játszuk el, a helyszín a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem.

A nagyzenekari koncerteket további sorozatok egészítik ki, így az elsősorban a bécsi klasszikusok műveiből válogató "Haydn-Mozart plusz" sorozat, ahol, mint a név is mutatja, a repertoár minden alkalommal más zenei korok darabjaival egészül ki. Ezeket a műsorokat is háromszor játszuk el, a helyszín az Olasz Kultúrintézet.

A Barokk estek sorozatában a Budapesti Fesztiválzenekar eredeti barokk hangszereken játszó új együttese mutatkozik be. A sorozat vezetője a régi zene egyik legkiválóbb szakértője Reinhard Göbel. A koncertek helyszíne az Olasz Intézet.

A Kastélykoncertek tavaly indult sorozata évente más-más magyarországi kastélyba invitálja a BFZ közönségét. Ezúttal a seregélyesi Zichy-Hadik kastély díszterme lesz a helyszín. A helyek nem számozottak, helyfoglalás az érkezés sorrendjében.

A gyerekeknek rendezett Kakaó-koncertek helyszíne a zenekar óbudai székháza. A szombat-vasárnap délutáni egy órás hangversenyek műsorvezetője Fischer Iván.

A Vasárnapi kamarazene sorozatot a zenekar művészei szerkesztik. A délutáni hangversenyek helyszíne a Selmeci utcai székház.

 

Ha a gazdag múlt a gazdag jelen előfeltétele, a Fesztiválzenekar aligha kerülne be a világ legjobb öt zenekara közé. Az 1983-ban alakult együttes csecsemő London, Berlin és Bécs felnőttjei mellett, csak tíz éve állandósult. De micsoda évtized volt ez! Milyen stílus, milyen technika, milyen hangzás, milyen személyiség, milyen egységesség, milyen rámenősség, milyen szenvedélyesség, milyen dinamizmus, milyen maximális odaadás! (…) A Fesztiválzenekarnak e két koncertje után át kellett értékelnem a kiválóságról alkotott fogalmamat. Az öt legjobb egyike? Nem kétséges.
Anne Picard, The Independent, 2004. február 9.
 

Facebook ikonA BFZ a Facebookon

Facebook ikon Fischer Iván Facebook oldal
BFZ | nagyfelbontású letölthető fotók
BFZ | fotógaléria design: ©Ars-Wonderland