Fischer Iván lett a berlini Konzerthaus zeneigazgatója és a Konzerthausorchester vezető karmestere
 A berlini Konzerthaus nagyterme


Ma Berlinben sajtótájékoztatón jelentették be, hogy 2012 augusztusától három évre Fischer Ivánt nevezték ki a berlini Konzerthaus zeneigazgatójának és a Konzerthausorchester (korábbi nevén Berlini Szimfonikus Zenekar) vezető karmesterének.

A Konzerthausorchester 13.000 bérletesével a német főváros legnépszerűbb zenekara. Fischer Iván a 2012/13-as évadban 18 hangversenyen fogja vezényelni az együttest. Ugyanakkor már a 2011/12-es szezonban is láthatják majd őt a berliniek: a Echo Klassik koncertsorozat keretében hatszor áll majd a karmesteri pulton.

Berlin polgármestere, Klaus Wowereit a kinevezésről így nyilatkozott: "Fischer Iván személyében a Konzerthausnak egy világszerte elismert sztárkarmestert sikerült Berlinbe csábítania."

A világhírű karmester, Kurt Sanderling, a zenekar korábbi zeneigazgatója így kommentálta a kinevezést:

"Nagyon örülök, hogy Fischer Iván lett az új vezető karmester. A 90-es években ismertem meg, amikor zenekaránál vendégkarmester voltam. Már akkor nagy híre volt, mint kiemelkedő zenekarnevelőnek. Zenészeinkkel beszélgetve is mondhatom: jobbat nem is lehetett volna választani."

Fischer Iván a bejelentést kommentálva hangsúlyozta, hogy új posztja semmiben nem fogja csökkenteni a Budapesti Fesztiválzenekarnál végzett munkáját.

Budapesti Fesztiválzenekar
2011. 2

 
A feszültség állandó erősítése-gyengítése, a tipikus bartóki hangsúlyeltolódások és a puha hangzásalap elbűvölővé varázsolták ezeket a miniatűr darabokat {Magyar képek}. A Budapesti Fesztiválzenekarban {...} minden muzsikus figyel a másikra. Bár Fischer az együttjáték motorja és kezdeményezője, újra és újra hagyja, hogy zenészei spontán magukkal ragadják.
Hamburg, Die Welt, 2001. március 3., Helmut Peters
 

 
design: © Ars-Wonderland