Szabó Péter Liszt Ferenc-díja
 Szabó Péter


Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából művészeti kitüntetéseket adott át a Néprajzi Múzeum aulájában. Zenekarunk cselló szólamának vezetője, Szabó Péter Liszt Ferenc-díjat kapott. Gratulálunk!

Szabó Péter 1963-ban született Erdélyben, zenész családban. A kolozsvári Zeneakadémián, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult Mező László, Rados Ferenc és Kurtág György diákjaként. Számos zenei verseny - a Román Nemzeti Verseny, a markneukircheni nemzetközi verseny - díjazottja, és a Zenetudósok Nemzetközi Szövetségének kitüntetését is elnyerte. Szólistakánt és kamarazene-együttesek résztvevőjeként Európában, az Egyesült Államokban, a Távol-Keleten és Dél-Amerikában koncertezik. Partnerei voltak többek között Kocsis Zoltán, Till Fellner és Jurij Basmet. Számos felvételt készített a Hungaroton, a Naxos és az EMI megbízásából. Jelenleg a salzburgi Camerata Academica és a Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistája, tagja a Takács Zongorás Triónak.

Budapesti Fesztiválzenekar
2011. 2

 
(Fischer) Bartók felvételeit a belátható jövőben aligha lehet felülmúlni. Az a szintézis, ami (a zenekar) előadásának tüzessége és a formai kontrol között megvalósul, alighanem Bartók egyetértését is kivívta volna és nem kétséges, büszke lett volna, hogy szülőhazája valóban világszínvonalú zenekarát hallhatja.
Sandy Matheson, McAlister Matheson Music, CD Review, 2004. február 15.
 

 
design: © Ars-Wonderland