Leonidasz Kavakosz újra a Fesztiválzenekarral
 Leonidasz Kavakosz


A világhírű hegedűművész, Leonidasz Kavakosz együttműködése a Fesztiválzenekarral csaknem két évtizedre nyúlik vissza: megannyi emlékezetes koncerten volt a BFZ szólistája mind Budapesten, mind külföldön.

A nagyszerű muzsikus ezúttal új minőségben, karmesterként tért vissza Budapestre. Az április 16-án, 17-én és 18-án az Olasz Intézetben rendezett koncertek műsorán Weber, Bottesini és Schumann művek szerepeltek.

A műsort Carl Maria von Weber Oberon című operájának nyitánya vezette be, majd két versenymű hangzott el. Bottesini "Grand Duo Concertant" című, hegedűre, nagybőgőre és zenekarra írt darabjának szólistái Eckhardt Violetta, a zenekar koncertmestere és Fejérvári Zsolt, a nagybőgő szólam vezetője voltak. A Bottesini darab után Weber klarinétra és zenekarra írt Esz-dúr Concertinója hangzott el, a szólista Szitka Rudolf.

A szünet után Kavakosz Schumann Op.61-es, II. szimfóniáját vezényelte.

Leonidasz Kavakosz életrajza:

Az 1967-ben született Leonidasz Kavakoszt hegedűművészként aligha kell bemutatni a Fesztiválzenekar közönségének: az USA-ban Joseph Gingoldnál tanuló, 18 évesen a helsinki Nemzetközi Sibelius Hegedűversenyt megnyerő világhírű és világjáró görög művész - megannyi külföldi közös fellépés mellett (London, Helsinki, Torino, San Sebastian, Santander, Grafenegg) - 1994-ben Bartók fiatalkori hegedűversenyét, 2001-ben Paganini, 2005-ben Csajkovszkij, 2009-ben Bartók "nagy" hegedűversenyét játszotta óriási sikerrel a Fesztiválzenekar budapesti bérleti sorozatában. Kavakosz szólista karrierje mellett több éve egyre több időt szentel a vezénylésnek is. 2007-2008 között Végh Sándor egykori legendás zenekara, a Camerata Salzburg művészeti vezetője volt, olyan rangos együtteseket vezényel, mint a milanói Scala zenekara, az Orchestra of the Age of Enlightenment, a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara, a Rotterdami Filharmonikusok, vagy a firenzei Maggio Musicale zenekara. Kavakosz karmesterként első ízben lépett fel a Fesztiválzenekarral.

Budapesti Fesztiválzenekar
2011. 4

 
Amit a Fesztiválzenekar 23 muzsikusa John Nelson vezényletével véghezvitt, azt nyugodt lélekkel nevezhetjük remeklésnek.
Csengery Kristóf, Magyar Rádió Bartók Adó, Új Zenei Újság, 2002. április 13.
 

 
design: © Ars-Wonderland