Három az amerikai igazság
 Carnegie Hall


Október utolsó hetében, idén már harmadszor, az USA-ba utazik a Fesztiválzenekar.

A Fischer Iván vezényelte turné Frankfurtban kezdődik, ahol október 23-án az Alte Operben lépünk fel. Németországból Washingtonba repül a zenekar. Október 25-én a Kongresszusi Könyvtárában lépünk fel Bartók kamarazenei műveiből összeállított műsorral. (Bartók maga is játszott itt, a Szigeti Józseffel közösen adott koncertet szerencsére rögzítették és később lemezen kiadták). Másnap, 26-án a Kennedy Centerben Bartók-Schubert zenekari műveket játszunk, Schiff András szólójával.

Washingtonból New Yorkba utazunk, ahol október 28-án és 29-én a világhírű Carnegie Hallban játszunk. A két koncert a 12 hangversenyből álló "Perspektívák" sorozat része, amelynek házigazdája Schiff András. A kíváló zongorista a két este Bartók három zongoraversenyét szólaltatja meg. A Bartók versenyművek mellett Schubert darabok (5. és 9. szimfónia, Varázshárfa-nyitány) szerepelnek a műsorokban.

A turné a New Jersey állambeli Purchaseben folytatódik (október 30.), majd Chicago-ban zárul (október 31.).

Budapesti Fesztiválzenekar
2011. október 10

 
A kritikus hajlamos arra, hogy a Fesztiválzenekar estjeiről szólva már-már megfeledkezzék a zenekari játék értékeléséről. Nem véletlenül: ez az az együttes, amelynek koncertjein (mint most is) sok éve magától értődik a magas mérce - a tónusos vonóskar, a csiszolt fúvós szólók, a produkciók európai színvonalú gondozottsága.
Csengery Kristóf, Muzsika, 2004/5
 

 
design: © Ars-Wonderland