Három az amerikai igazság
 Carnegie Hall


Október utolsó hetében, idén már harmadszor, az USA-ba utazik a Fesztiválzenekar.

A Fischer Iván vezényelte turné Frankfurtban kezdődik, ahol október 23-án az Alte Operben lépünk fel. Németországból Washingtonba repül a zenekar. Október 25-én a Kongresszusi Könyvtárában lépünk fel Bartók kamarazenei műveiből összeállított műsorral. (Bartók maga is játszott itt, a Szigeti Józseffel közösen adott koncertet szerencsére rögzítették és később lemezen kiadták). Másnap, 26-án a Kennedy Centerben Bartók-Schubert zenekari műveket játszunk, Schiff András szólójával.

Washingtonból New Yorkba utazunk, ahol október 28-án és 29-én a világhírű Carnegie Hallban játszunk. A két koncert a 12 hangversenyből álló "Perspektívák" sorozat része, amelynek házigazdája Schiff András. A kíváló zongorista a két este Bartók három zongoraversenyét szólaltatja meg. A Bartók versenyművek mellett Schubert darabok (5. és 9. szimfónia, Varázshárfa-nyitány) szerepelnek a műsorokban.

A turné a New Jersey állambeli Purchaseben folytatódik (október 30.), majd Chicago-ban zárul (október 31.).

Budapesti Fesztiválzenekar
2011. október 10

 
A két epizód Lenau Faustjából csodálatos atmoszférával szólalt meg. (…) Fischer és zenekara mindkét darabot úgy játszotta, mintha az életük múlt volna ezen. Az oly fájdalmasan hiányzó magyar karmesterek, Doráti és Solti hagyományát követve Fischernek forró drótja van a ritmushoz és az élénk színezéshez, amelynek köszönhetően a zene életre kel.
Richard Fairman, Financial Times, 2004. február 3.
 

 
design: © Ars-Wonderland